Harm Aantjes wil voor zijn nieuwbouwwoning in Steenbergen een grondwarmtepomp. Dat bleek een uitdaging, want het is voor particulieren lastig om een enkele bronboring te regelen. Zonder bronboring is het onmogelijk om een grondwarmtepomp te installeren. Gelukkig biedt Geo4NRG de oplossing: zij biedt ook particulieren boringen aan.
Harm heeft een bouwperceel gekocht en laat met zijn vrouw een nieuwbouwhuis bouwen. Maar hoe gaan ze dat van warmte voorzien? Een gasaansluiting wordt sinds 2018 niet meer in nieuwbouwhuizen aangelegd. Alternatieven zijn warmtepompen vanuit lucht, grond of water. Voor veel huiseigenaren een lastige kwestie, maar voor Harm was de keuze voor een grondwarmtepomp snel gemaakt.
Kennis van de bodem
Vanuit zijn werk heeft Harm veel kennis over de bodem. “We doen onder andere studies naar wat je uit de bodem kan halen, zoals warmte, en de opslag daarvan. Dat droeg zeker bij aan de beslissing om als particulier voor een bodemwarmtepomp te kiezen”, zegt Harm.
Particuliere bronboring door Geo4NRG
De installatie van de bodemwarmtepomp bleek lastiger te regelen: er zijn maar weinig bedrijven die particuliere boringen aanbieden. Harm schreef een aantal bedrijven aan, maar kreeg geen gehoor. Uiteindelijk kwam Harm bij Geo4NRG uit. Ook hier hoorde hij in eerste instantie niets van.
Er was iets misgegaan met het contactformulier op de website. “Onno de Smit belde me na een paar weken op dat ze een verloren contactformulier hadden gevonden. We hebben toen samen enorm hard gelachen aan de telefoon. Ondanks het foutje had ik toch een goed gevoel bij Geo4NRG. Onno kon heel goed uitleggen hoe een boring in zijn werk gaat en welke apparatuur daarvoor gebruikt wordt.”
De snelle boring
Voorafgaand aan de bronboring werd berekend hoe diep de boring moest zijn: 215 meter. De boring zelf was in twee dagen gepiept. “Op maandag brachten ze het materiaal en maakten ze de opstelling klaar om te boren”, legt Harm uit. “Dinsdag om acht uur ’s ochtends begon de boring. Rond het middaguur was het boorwerk klaar en kon de warmteloep de grond in. Daarna werd alles gegrout en rond vijf uur ’s middags was de boring klaar!”
Borrelen met de buren
Harm en zijn vrouw zijn de enigen in de nieuwe wijk die voor een grondwarmtepomp hebben gekozen. Harm: “We borrelen wel eens met onze toekomstige buren. We kennen zo ook elkaars plannen voor de nieuwbouwhuizen. De buren vinden het apart dat we voor een warmteboring gaan omdat het best een investering is, maar wij denken dat we de investering er zeker weer uit krijgen.”
De toekomstige buren installeren een luchtwarmtewisselaar. Dat is een stuk goedkoper, maar Harm heeft er zijn twijfels bij. “Met een luchtwarmtewisselaar haal je de warmte uit de temperatuur van de buitenlucht. Ik vraag me af of je daarmee voldoende warmte krijgt als het buiten koud is. De temperatuur in de ondergrond is vrij constant. Je zal dan minder snel voor verrassingen komen te staan.”
De bodem heeft nóg een voordeel
Een grondwarmtepomp heeft nog een voordeel: de koeling. In de zomer is de lucht buiten te warm om het huis mee te koelen. Voor een koel huis ga je dan snel kijken naar een airco of plafondventilator. Harm hoeft daar met zijn grondwarmtepomp niet naar om te kijken. “Je kan met de grondwarmtepomp ook de kou uit de grond gebruiken. Zo heb ik zelfs op de warmste dagen een koel huis.”
Particuliere boring van Geo4NRG een aanrader
Harm is zeer tevreden met de boring van Geo4NRG. Het contact verliep goed, de boring ging snel en Harm is klaar voor de bouw van het huis. “Ik raad Geo4NRG absoluut aan. Sterker nog: ik heb ze al aan andere mensen aanbevolen!”