Het project bestaat uit 4 deelprojecten en wordt uitgevoerd in opdracht van onze partner Celsias. In dit project werkt Geo4NRG nauw samen met de bovengrondse partij, Installateur Klomp BV.
Om een beeld te krijgen van het project en de stand van zaken, spreken we met Onno de Smit, bedrijfsleider bij Geo4NRG.
Hoe verloopt het project tot nu toe?
“Het project verloopt soepel. We realiseren nu een bronboring per dag, voor ieder huis één. Het project bestaat in totaal uit 4 deelplannen. We zijn nu aan het boren voor Deelplan 3 en gaan daarna verder bij Zandbergen, BAZA en Sprenkeling. Het is erg prettig dat alle deelplannen qua planning mooi achter elkaar uitgevoerd kunnen worden.”
“Ook de samenwerking met zowel opdrachtgever als hoofdaannemer Vastbouw BV verloopt goed. Door een goede voorbereiding en afstemming met de opdrachtgever konden we snel aan de slag. Er is stroom en werkwater, de locaties zijn netjes uitgezet, bouwhekken zijn aanwezig en het terrein is goed begaanbaar voor onze boormachine. Tot nu toe hebben we in dit project al 11 boringen met goed resultaat uitgevoerd.”
Waarom bronboringen in plaats van lucht/water warmtepompen?
“Een warmtepomp die aangedreven wordt door lucht produceert geluid. Daarnaast is het rendement van warmtebronnen hoger dan lucht. De temperatuur van de grond is namelijk stabiel 12-14 graden. Een bijkomend voordeel van een nieuwbouwproject is dat er in de meeste gevallen veel ruimte beschikbaar is. Dit maakt bronboringen een aantrekkelijke keuze.”
Ieder huis krijgt een aparte bron. Waarom is er niet gekozen voor een warmtenet?
“Een collectief warmtenet onder bijvoorbeeld een bedrijfspand of appartementencomplex, werkt goed, maar voor individuele huizen wil je graag onafhankelijkheid. Bovendien kunnen we verticale lussen leggen onder het huis, omdat het nieuwbouw betreft. De twee buizen van de warmtebron komen uit de grond en gaan zo de kruipruimte van de woning in. Er komen tevens zonnepanelen op het dak en een warmtepomp in het huis.
Waarom heeft ieder huis een andere brondiepte?
“Voor iedere woning kijken we naar de energiebehoefte. Grotere woningen hebben meer energie nodig en daarom boor je dieper. Voor een villa dat 6,5 kilowatt nodig heeft, boren we 225 meter diep. Voor een huis dat 4,5 kilowatt vereist, boren we 190 meter. Voor een woning met een verbruik van 3,5 kilowatt, boren we 180 meter en voor smart woningen die slechts 2,5 kilowatt verbruiken, boren we 140 meter diep.”
Voor welke warmtepomp is gekozen?
“Er is gekozen voor Itho Daalderop warmtepompen: water/water. We plaatsen ook bronnen met water/monopropyleenglycol, maar de opdrachtgever heeft in dit project voor water/water gekozen uit milieu- en duurzaamheidsoogpunt. Een mooi uitgangspunt vinden wij. De uitvoering blijft voor ons echter hetzelfde.”
Hoe verloopt de rest van de planning?
“Naar verwachting zijn we in week 23 klaar met de uitvoering. Na iedere plaatsing wordt een bron getest op dichtheid om te verzekeren dat deze niet beschadigd is tijdens uitvoering. In week 25 tot en met 29 worden de leidingen horizontaal verlegd naar de aansluiting op de warmtepomp. Voordat het wordt aangesloten op de warmtepomp, wordt de bron nogmaals getest. Zo weten we zeker dat we kwaliteit afleveren. Vier weken daarna zal de eindoplevering zijn.”