Samen met partnerorganisaties Klomp en Celsias voert Geo4NRG dit project uit, waarbij Geo4NRG uiteraard de bronboringen verzorgt. Bedrijfsleider Onno de Smit vertelt hoe het project tot nu toe verloopt.
Project Culemborg in een notendop
In de wijk Parijsch komen 16 smartwoningen en 4 levensloopbestendige smartwoningen. De smartwoningen zijn met het oog op duurzaamheid gebouwd. Op het dak liggen zonnepanelen, er wordt geen gebruik gemaakt van gas én een warmtepomp voorziet de woning in de winter van verwarming en in de zomer van verkoeling. Bij de levensloopbestendige smartwoningen zijn alle basisvoorzieningen op de begane grond aanwezig.
Onno: “Met Geo4NRG voeren wij de boringen uit voor alle 20 woningen in de wijk Parijsch. Voor de 16 smartwoningen boren we tot 150 meter diep. Dat is goed voor 2,5 kw vermogen. De overige vier woningen hebben een vermogen van3,5 kw nodig. Daarvoor boren we tot 190 meter diep. Onlangs kregen we ook de opdracht om boringen uit te voeren voor de aangrenzende hospice. Het hospice heeft drie boringen nodig van ieder 220 meter diep.”
De water/waterinstallatie van Geo4NRG
Voor dit project worden water/water waterpompen toegepast, in plaats van een water/glycol warmtepomp. “Bij een water/waterinstallatie gaat er water door de lus heen”, legt Onno uit. “Water is veel duurzamer dan glycol en is dus beter voor het milieu. Glycol breekt ook wel af, maar water is al een natuurlijk product. Het enige verschil van een water/waterinstallatie is dat je iets dieper moet boren. Dit komt doordat glycol beter geleidt.”
“Je kan het zien als een beekje dat opwarmt in de zon”, vervolgt Onno. “Glycol neemt sneller warmte op dan water. Wil je water ook zo warm laten worden, dan moet je beekje wat langer zijn. Daarom boren we ook wat dieper.”
De bronnen van project Culemborg
Het bepalen van de locatie van de bronnen bleek nog een hele opgave. Bij project Culemborg staan de woningen op een perceel van 6 bij 10 meter, waarbij de woningen 6 meter breed zijn. Samen met de engineer van Klomp heeft Onno de bronlocaties bepaald. “De warmtebronnen kunnen niet te dicht bij elkaar liggen, want dat kan een nadelig effect geven. Voor dit project is dan ook een zogenaamde interferentieberekening gemaakt die deze effecten inzichtelijk maakt. Hier is in de uitvoering rekening mee gehouden.”
Wat maakt project Culemborg zo leuk?
“Het is een mooi project waar je lekker bij door kan werken. Het is fijn om 20 boringen achter elkaar te kunnen doen. Daarnaast is het leuk dat we in een ander deel van Nederland zitten dan bij de vorige projecten. We hebben nu met een andere grondsoort te maken.” Onno merkt op dat het toch anders boort. Er zitten wat meer grindlagen en kleilagen in de grond. “Daar moeten we rekening mee houden. Boormeester Roy gebruikt voor deze bodem een andere boorspoeling en een andere boorbeitel.”
Tot nu toe verloopt project Culemborg als ieder ander project. “De samenwerking met Klomp en Celsias verloopt goed, dus ik ben tevreden!”