Alle voor- en nadelen van een bodem-waterwarmtepomp op een rij

Kwaliteit voor een eerlijke prijsPartner in het gehele bronboringproces

Op een winterse dag is het fijn om in een verwarmd huis te zijn. Een bodem-waterwarmtepomp maakt gebruik van bodemwarmte om je huis te verwarmen. Hiermee krijgt het verwarmingswater en het water voor de keuken en de douche een heerlijke temperatuur. Is deze duurzame optie wat voor jou?

We duiken in de voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken of het installeren van een bodem-waterwarmtepomp geschikt is voor jou.

Wat houdt een bodem-waterwarmtepomp precies in?

Een bodem-waterwarmtepomp is een volledig elektrische warmtepomp met bodembron. De warmte komt uit de grond en kan horizontaal of verticaal worden opgehaald. Lees hier meer over in de blog Bodemwarmtepomp met gesloten bron: voor welke keuzes sta je?. Geo4NRG is gespecialiseerd in verticale boringen.

De bronboringen zelf worden meestal buiten in de tuin uitgevoerd. Wij hebben echter ook ervaring met bronboringen in de kelder van een herenhuis in Amsterdam. Een druk stedelijk gebied hoeft je dus niet tegen te laten houden. De daadwerkelijke warmtepomp staat altijd binnen. Deze is ongeveer even groot als een koelkast en staat op de plek van of vlak bij de cv-ketel. Deze unit haalt de warmte uit de grond en geeft dit af aan verwarmingswater én aan water voor de douche en de keuken. 

Vriest het een winter écht hard en heb je net wat meer warmte nodig? Dan heeft de warmtepomp ook een elektrisch element om het water extra te verwarmen.

Voordeel: een bodemwarmtepomp is lekker stil

Het voordeel van een bodembron is dat je hem niet ziet; hij zit immers onder de grond. Om die reden is hij ook lekker stil. Het enige in huis is de unit ter grote van een koelkast –en die is goed weggestopt in bijvoorbeeld de berging. Ook in je tuin is de bron nagenoeg onzichtbaar.

Nadeel: een bodembron is niet overal geschikt

Een bodembron kan niet overal aangelegd worden. Op sommige plekken is de bodem bijvoorbeeld verontreinigd, geldt een dieptebeperking of bevindt de locatie zich in een drinkwatergebied. Dan kan een verticale bronboring problemen opleveren. Daarom voert Geo4NRG altijd vooraf een onderzoek uit naar de locatie.

Voordeel: een bronboring geeft een hoog rendement

Een bodemwarmtepomp heeft in vergelijking met een lucht-waterwarmtepomp een heel hoog rendement. De temperatuur van de bodem blijft namelijk constant en koelt in de winter niet zo hard af als de buitenlucht.

Voordeel: een bodemwarmtepomp zorgt ook voor verkoeling in de zomer

De bodemwarmtepomp zorgt niet alleen voor verwarming, maar ook voor verkoeling. In de winter wordt de warmte uit de grond onttrokken, waardoor de grond langzaam afkoelt. Dat zorgt ervoor dat die kou in de zomer weer opnieuw onttrokken kan worden. Zo werkt de pomp in feite als een airco.

Nadeel: een bodemwarmtepomp werkt pas optimaal met goede isolatie

Een bodemwarmtepomp kan je huis ’s winters goed opwarmen. Maar daar heb je wel een geïsoleerd huis voor nodig. Ben je een particulier met een bestaand huis dat mogelijk niet goed geïsoleerd is? Dan loont het om eerst goede isolatie te verzorgen. Zo haal je uiteindelijk het meeste uit je warmtebron.

Voordeel: een bodembron gaat lang mee

Een bodembron is een ontzettend duurzame optie. Eenmaal aangelegd gaat hij lang mee – veel langer dan de buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp. Daarom kiezen aannemers in veel nieuwbouwprojecten voor een bodemwarmtepomp.

Nadeel: een bodemwarmtebron is een prijzige investering

Een bodembron aanleggen is ingrijpender en duurder dan de installatie van een lucht-waterwarmtepomp. Dat maakt het een echte investering. De prijs (voor particulieren) is vrij hoog, maar de terugverdientijd maakt dat snel goed.

Voordeel: je kan subsidie krijgen voor de aanleg van een bodem-waterwarmtepomp

Het kan toch lonen om voor een bodembron te kiezen. De Rijksoverheid geeft namelijk subsidie aan zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Voor particulieren kan de subsidie voor een water/water warmtepomp oplopen tot 5.700 euro. Kijk voor actuele informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ook interessant

Lees meer blogs